Υπόθεση: Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες») θα μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και θα μας γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936.
Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης.
Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών.
Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.
Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον
Πολύ καλή για ελληνική παραγωγή (όπως και το Μικρά Αγγλία του ίδιου σκηνοθέτη άλλωστε) και από πλευράς ηθοποιών αλλά και σκηνοθεσίας. Το σενάριο φυσικά διασκευασμένο στα μέτρα μιας εν δυνάμει εμπορικής ταινίας. Προσωπικά βρίσκω ακατάλληλη τη χρήση του συγκεκριμένου ηθοποιού ως Γερμανό λοχαγό (όχι από πλευράς ερμηνείας, κυρίως δεν μας πείθει εμφανισιακά για Γερμανός) και κάπως μη αληθοφανείς κάποιες εξωτερικές σκηνές (αυτές στο προαύλιο του στρατοπέδου, του χώρου εκτέλεσης ή της δολοφονίας του Γερμανού διοικητή). Γενικά είναι μια αξιοπρεπέστατη για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγή, βασισμένη σε μια αληθινή δραματική ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αρκετά δυνατή και ενδιαφέρουσα και για τις δύο ώρες που διαρκεί
Βαθμολογήστε την ταινία!